:: دوره 20، شماره 9 و 10 - ( مجله اقتصادی 1399 ) ::
جلد 20 شماره 9 و 10 صفحات 136-95 برگشت به فهرست نسخه ها
تاثیر اجتناب مالیاتی بر سرمایه‌گذاری کار با در نظر گرفتن نقش تعدیل‌گر توانایی مدیریت و راهبری شرکتی: رویکردی نوین در سنجش اجتناب مالیاتی در سطح اقتصاد
وحید بخردی نسب*
گروه حسابداری، واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران ، vahid.bekhradinasab@gmail.com
چکیده:   (2142 مشاهده)
علی­رغم وجود ماهیت محوری سهم مدیریت در عملکرد شرکت، تصمیم­های سرمایه­گذاری و نظام مشارکتی، همچنان یک واگرایی در رابطه با تاثیرهای ویژه مدیریتی بر نتایج واحدهای تجاری، وجود دارد. زیرا مدیران مسئول تصمیم­گیری­های راهبردی و انجام برنامه­ریزی­های عملیاتی شرکت­ها هستند. به دلیل ایجاد تغییرات سریع و رقابت شدید در محیط کسب­و­کار، راهبردهای متنوع اتخاذ شده توسط مدیران، تعیین کننده آینده شرکت است. در نتیجه نقش مهمی بر ارزش آتی شرکت دارند. یکی از این تصمیم­های بسیار مهم مدیریتی، اجتناب از مالیات است. این پژوهش با هدف توسعه پژوهش­ها در حوزه اثرات مدیریتی بواسطه تحلیل تاثیر اجتناب مالیاتی، سطوح توانایی مدیریت و سطوح نظام راهبری بر کارایی سرمایه­گذاری صورت پذیرفت. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه شرکت­های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. بر اساس روش حذف هدف­مند، جامعه آماری در دسترس شامل 85 شرکت طی سال­های 1391 تا 1397 می­باشد. روش انجام پژوهش مبتنی بر داده­های ترکیبی بر اساس رگرسیون چند متغیره با معیار حداقل مربعات می­باشد. شواهد نشان داد که مدیران توانا با اجتناب از پرداخت مالیات، قدرت اثرگذاری بر کارایی سرمایه­گذاری را ندارند. همچنین در شرکت­هایی با توانایی­های پایین مدیریتی، هنگامی که اجتناب مالیاتی افزایش می­یابد، کارایی سرمایه­گذاری کاهش نمی­یابد. ولی در شرکت­هایی با توانایی­های بالای مدیریتی، هنگامی که اجتناب مالیاتی افزایش می­یابد، کارایی سرمایه­گذاری افزایش می­یابد. دیگر نتایج نشان می­دهد که در شرکت­هایی با راهبری شرکتی ضعیف، هنگامی که اجتناب مالیاتی افزایش می­یابد، کارایی سرمایه­گذاری کاهش نمی­یابد و در شرکت­هایی با راهبری شرکتی قوی، هنگامی که اجتناب مالیاتی افزایش می­یابد، کارایی سرمایه­گذاری افزایش نمی­یابد. بر این اساس به­عنوان توصیه­های اجرائی برای نظام مالی و اقتصادی کشور، علی­الخصوص بازار سرمایه که سهم مهمی در اقتصاد کلان کشور دارد، پیشنهاد می­شود مدیران شرکت­های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، تحت هیچ شرایطی از راهبرد­های جسورانه مالیاتی استفاده ننمایند.
واژه‌های کلیدی: اجتناب مالیاتی، توانایی مدیریت، کارایی سرمایه‌گذاری، راهبری شرکتی، پناهگاه مالیاتی.
متن کامل [PDF 1345 kb]   (410 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1400/1/27 | پذیرش: 1400/4/22 | انتشار: 1399/10/30


XML     Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 20، شماره 9 و 10 - ( مجله اقتصادی 1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها